Ansikte

Ansiktet har likt resten av kroppen en naturlig hårväxt med vad som ofta kallas vellushår eller kroppshår. De är ofta små, tunna hårstrån som knappt syns. Vellushåren ser ofta ut som tunna fjun som ofta är helt opigmenterade eller har mycket lätt pigmentering. Liksom resten av ansiktet och kroppen finns det kroppshår på överläppen även hos kvinnor. När de är små tunna fjun syns de oftast inte men när de börjar bli synliga kan de bli ett irritationsmoment för många kvinnor. Synliga hårstrån på överläppen upplevs av de flesta som missprydande.

Man kan avlägsna hårväxten med en rad olika metoder. En av de mer populära metoderna är hårborttagningsspray. Krämerna är skonsamma och ger ett relativt hållbart resultat (ca 6 veckor eller mer), samt ger särskilt bra resultat på tunna finare hår i ansiktet. Om du inte är villig och kompromissa med resultatet och priset är mindre viktigt kan läkemedel som exempelvis Vaniqa vara ett alternativ. Det är ett säkert läkemedel med kliniskt bevisad effekt att behandla även kraftig hårväxt i ansiktet hos kvinnor. Det är läkemedelsklassat men kan fås utskrivet och hemskickat via nätapotek. Mer detaljerad information om orsaker och hur man tar bort hårväxten hittar du längre ner på sidan.

Hår på överläppen

Hår på överläppen

Hur få bort hår på överläppen
Om man upplever håren på överläppen störande eller förfulande finns det många effektiva sätt att ta bort dem på förutom rakhyveln. Ett par populära metoder för hårborttagning på överläppen är:

 • Hårborttagningskrämer
  Krämer för hårborttagning innehåller ämnen som löser upp håren. De är enkla att använda, man applicerar krämen på överläppen, låt krämen verka en stund. Torka bort eller skrapa sedan av resterna, alternativt skölj bort dem. Eftersom krämen innehåller kemikalier bör man testa den på ett litet område först för att se att den inte orsakar några besvärliga reaktioner. Resultatet är inte permanent men det håller längre än rakning och huden blir len, fin samt hårfri. Metoden är passande att använda hemma.
 • Avlägsna hår med laser och IPL
  Hårborttagning med laser och IPL(intensivt pulserande ljus) är vanliga metoder för permanent hårborttagning. Laser utsätter pigmenten i håren för ljus och håret värms upp. Värmen går ner till hårsäcken och den förstörs. IPL fungerar på liknande sätt som laser, en ljusvåg med ljus i olika våglängder värmer upp pigment i hårstrån, hettan sprids till hårsäcken som förstörs. Resultaten från laser och IPL är generellt goda, men det finns viss variation mellan hur de funger mellan olika individer. Bäst resultat fås på mörkare hår. Det kan behövas flera behandlingar på överläppen för optimalt resultat. IPL kan utföras hemma eller på klinik, avlägsna hår med laser utförs på kliniker.
 • Vaxning
  En annat alternativ för att avlägsna hår från överläppen är vaxning. Man applicerar varmt vax på en bit papper eller tyg, sätter den på överläppen och låt vaxet kallna. Efter vaxet har stelnat rycker man bort det och håren följer med med rötterna. Resultatet är inte permanent, det håller längre än rakning men behandling kan göra lite ont. Enligt vissa triggar vaxning mer hårväxt men det är omtvistat ifall detta är sant. Vaxning av överläppen kan utföras själv eller på salonger samt hos en del frisörer.
 • Diatermi
  Elektrolys eller diatermi är en gammal och effektiv metod för hårborttagning. Den utförs med att en tunn nål för ner i varje hårsäck och utsätts för ström. Hårsäcken dödas och håret lossnar. Håret plockas sedan bort. Metoden är långsam i och med att man tar ett hårstrå i taget men är den kanske effektivaste metoden för permanent hårborttagning. En behandling kan bli dyr och smärtsam. Diatermi ska bara utföras av en professionell.
 • Trådning
  Trådning är en metod där man använder en tunn, tvinnad bomullstråd som rullas över området med oönskad hårväxt. Tråden rycker upp hårstrån från rötterna när den förs över ytan. Resultaten är inte permanenta men håller längre än rakning. Metoden är skonsam och man behöver inte använda några kemikalier. Kan utföras hemma eller på klinik samt hos vissa frisörer
 • Epilator
  Man använder en maskin som rycker upp hårstråna med rötterna. Det bör dock sägas att epilator helst inte bör användas i ansiktet. Den ger bra resultat men kan vara smärtsam. Hårborttagningen är inte permanent. En bra metod att använda hemma.

Ärftliga faktorer och sjukdomar
Det är ofta fråga om genetiska faktorer som avgör ifall hår på överläppen syns eller inte. Vissa kvinnor har lätt ansiktsbehåring eller väldigt tunna kroppshår, andra har naturligt tjockare och mörkare behåring. I vissa fall kan större och synliga hår på överläppen på kvinnor beror på hormonpåverkan eller sjukdomar.