Hår på ryggen


Se vår jämförelse av olika hårborttagningsprodukter>>

Det skiljer sig ofta mellan kvinnor och män vilken typ av kroppsbehåring som anses som besvärande. Män har ofta kraftig och väl utvecklad hårväxt på bröst, rygg, armar, ben samt ansiktet. Även magen kan utveckla kraftig behåring. Ryggen är en av de kroppsdelar där en del män kan utveckla en kraftig hårväxt men håret är ofta mer framträdande på andra delar av kroppen.

Hårväxten ofta oönskad
Det finns många anledningar till att uppleva hår på ryggen som störande. För en de handlar det om att man inte gillar kroppsbehåring och upplever den som ful. För andra kan det vara att kroppsbehåringen är ovanligt kraftig och därför upplevs störande. Man kan förebygga och avlägsna oönskad hårväxt på ryggen med många produkter och metoder, men en av de bästa produkterna är Skin doctors ultra hair. Ett alternativ som ger permanent hårborttagning är IPL-enheter anpassade för hemmabruk som Beurer IPL

Många män har hårväxt på ryggen

Många män har hårväxt på ryggen

Kvinnor har sällan hår på ryggen
Kvinnor har betydligt sparsammare generellt sett och hårväxten på armar, ben, överkropp samt ansikte är mindre. Det kan hända att även kvinnor utvecklar en relativt kraftig kroppsbehåring, men det är inte vanligt att kvinnor har framträdande hårväxt på ryggen.

Kan vara svårt att upptäcka
Det kan vara svårt att få en uppfattning hur hårig ryggen är. Det lättaste sättet att se hur mycket hår man har på ryggen är be någon annan titta. Annars behöver man en spegel med två sidor eller två speglar för att kunna se sin rygg. Ett tips är att titta efter hår på axlarna, om de är håriga är ryggen oftast hårig. Hår på ryggen brukar växa i ett V-format mönster som har sin början från axlarna och fortsätter neråt mot mitten av ryggen. Män utvecklar ofta inte en påtaglig behåring på ryggen för de är i 30-årsåldern eller senare.

Ta bort hår på ryggen
Det finns många sätt att avlägsna hår på ryggen. En del sätt är mer praktiska än andra.

Att själv avlägsna hårväxt på ryggen är inte det lättaste. Det är besvärligt att själv raka bort håret med rakhyvel. Det är lite lättare att ta bort hår på ryggen själv med en elektrisk rakapparat men det är fortfarande aningen krångligt. Om du vill använda rakning för att att avlägsna oönskade hår på ryggen är det lättaste att be någon om hjälp, om du gör det själv behöver du ha en del tålamod för det kan vara problematiskt. Rakning ska utföras regelbundet för bästa resultat.

Andra alternativ till rakning är:

  1. Hårborttagningskrämer löser upp håret och lämnar inte efter sig vass stubb som rakning. Är inte en permanent metod men resultat håller i längre än rakning
  2. Vaxning. Snabb och effektiv metod, den rycker upp håret med rötterna och kan ta bort hår från ryggen snabbt men kan göra ont. Ger ett mer långvarigt verkan är rakning och mjukare stubb
  3. Epilator är en maskin som tar tag i håret och rycker upp de med rötterna. Resultatet är bra men likt vaxning kan det göra ont.

Avlägsna håret permanent
Om du har tröttnat på att regelbundet raka ryggen eller använda någon annan behandling som vaxning med jämna mellanrum kan man använda någon metod för permanent hårborttagning.

För varaktigt avlägsnande av hår kan använda hårborttagning med laser, IPL-behandlingar eller diatermi. De tre nämnda behandlingarna tar bort hår permanent och genom att med olika mekanismer förstöra hårroten.

Laser och IPL hettar upp håret med ljus och värmen sprids och förstör hårroten. Diatermi använder en tunn nål som förs in i hårroten och förstör den genom att den utsätts för ström.

Diatermi är effektivast för att ta bort hår permanent men är långsam och dyr. Den kan även göra ont och skapa brännmärken eller missfärgning vid felbehandling. Metoden är långsam för behandling av stora ytor som ryggen.

Laser ger goda resultat och är snabb metod, men är även dyr och det krävs upprepade behandlingar för bästa resultat. IPL liknar laser och det behövs flera behandlingar för optimalt resultat.

Diatermi och laser utförs på kliniker. Hårborttagning med IPL kan utföras på klinik eller hemma med IPL-apparater anpassade för hemmabruk.