Hårets tillväxtfaser

Håret växer inte hela tiden och utan växlar mellan aktivitet och inaktivitet. Detta kan ha viss vikt när det handlar om att ta bort hår eftersom på en del av kroppen kan det finnas fler hårsäckar än de som är synliga som hårstrån.

Håret växer i cykler ut från hårsäckarna och de kan befinna sig i tre olika faser. Hårsäckar är en intrikat biologisk struktur som genomgår kontinuerliga cykler av tillväxt och inaktivitet. De tre faserna kallas för:

 1. Anagena fas eller tillväxtfasen
  Det är i den anagena fasen hårstråna bildas och växer. Det brukar uppskattas att mellan 85-90% av alla hårstrån befinner sig i en växande fas vid en given tidpunkt. Hur länge tillväxtfasen varar kan variera ganska mycket. Den pågå mellan två till åtta år, en period på mellan två till tre år är vanlig. Håret växer cirka 10 cm per år eller runt 0,35 mm per dag. Tillväxten kan vara snabbare eller långsammare. När hårroten är rikligt försedd med näringsämnen brukar hårväxten vara snabbare.
 2. Övergångsfas
  Övergångsfasen eller den katagena fasen kan beskrivas som en period när håret övergår från tillväxt mot vilande tillväxt. Under den den katagena perioden drar hårsäcken ihop sig och slutar tillfälligt att producera hår. Ungefär en till tre procent av alla hårstrån befinner sig i den katagena fasen. Fasen varar mellan några dagar till några veckor.
 3. Vilofasen
  Vilofasen eller den telogena fasen kommer efter den katagena fasen. Under perioden befinner sig håret i ett vilande stadie, eller annorlunda uttryckt en inaktiv period. Fasen varar mellan ett par veckor till ett par månader, i vanliga mellan en till tre månader. Det kan variera hur många hårstrån som befinner sig i den telogena fasen, men det brukar röra sig om mellan 7% till 14%.

  Under vilofasen sitter håret kvar i hårroten men det växer inte. Efter ett tag lossnar det spontant eller i samband när man kammar sig eller tvättar håret. Hårstrået som ramlar av lämnar plats för ett nytt. Man tappar normalt att tappa runt 100 hårstrån per dag. Efter hårstrået lossnat och vilofasen går mot sitt slut börjar processen om igen och en ny tillväxtfas börjar.

Hur faserna inträffar
Hårets tre faser följer efter varandra. Efter en tillväxtfas går håret in övergångsfasen som sedan övergår till den vilande fasen. Efter den vilande perioden är slut och hårstrået har lossnat börjar processen om igen. Varje hårstrå har sin egen växtcykel oberoende av andra hårstrån.

Det är normalt att tappa en viss mängd hår varje dag eftersom hårstråna i håret befinner sig i olika faser, man tappar i genomsnitt ungefär 100 hårstrån om dagen.