Håriga ben


Se vår jämförelse av olika hår borttagningsprodukter>>

Hårväxten på underbenen (smalbenen) är bland den mest utvecklade på underkroppen. Generellt har män mer och kraftigare hårväxt på benen medan kvinnor har tunnare och mindre behåring. Kvinnors hårväxt på benen går i regel inte lika långt upp på benen som mäns behåring.

Det finns inget som är rätt eller fel när det kommer till hur mycket hår på benen som är ok eller inte, utan det är upp var och en att bestämma vad man tycker är acceptabelt. Även om det är relativt sällsynt kan även kvinnor få kraftig behåring. Ovanligt riklig hårväxt på benen är oönskat för de flesta oavsett om det handlar om kvinnor eller män. Det finns en mängd sätt att ta bort oönskad behåring på benen. En kombination av hårborttagningskräm och förebyggande spray som exempelvis Skin doctors Ultra hair ger ett långvarigt resultat och mjuk återväxt, samt är även effektiv mot grövre behåring på benen. Det finns förstås många andra metoder och det finns mer utförlig information om detta längre ner på sidan.

En kvinna med lättare hårväxt på benen

Lätt hårväxt på benen hos en kvinna

Ta bort hår på benen permanent
Om man vill ta bort hårväxt på benen för gott finns det sätt att göra det på. Hårborttagning med laser, avlägsna hår med IPL samt diatermi (även kallat elektrolys) är tre metoder som kan ta bort hår permanent. Alla nämnda metoder bygger på att med olika mekanismer förstöra hårroten så att den inte kan producera mer hår. Laser och IPL hettar upp håret med hjälp av ljus som sprids till hårets rötter som förstörs. Diatermi eller elektrolys förstör hårroten genom att föra in en tunn når i den och utsätta den för ström. Alla metoder för permanent hårborttagning utförs på kliniker. Det enda undantaget är IPL, som även går att använda hemma med hjälp av IPL-apparater för hemmabruk. Beurer IPL är en mycket prisvärd IPL för hemmabruk som ger bra resultat, dock krävs upprepade behandlingar innan hårväxten avlägsnas permanent.

Av de tillgängliga metoderna för för permanent hårborttagning är diatermi ansedd som den effektivaste. Diatermi är även långsam, omständlig och dyr. Den kan vara smärtsam och vid felbehandling eller komplikationer kan brännmärken eller missfärgningar uppstå. Laser ger generellt sett bra resultat och är ansedd som en snabb metod. Nackdelar är att hårborttagning med laser är det är dyrt och det behövs upprepade behandlingar för bästa resultat. IPL ger liknande resultat som laser och flera behandlingar är nödvändiga för optimalt resultat.

Metoder som inte ger permanent effekt

Rakning
Det förmodligen vanligaste sättet att ta bort hår på benen är att raka dem regelbundet. En stor del av alla kvinnor rakar benen med jämna mellanrum. Det som är fördelaktigt med rakning är att det är lätt och okomplicerat att regelbundet raka sig. Nackdelar är att resultatet inte håller i sig länge utan man måste rakas sig ganska ofta. Utväxten kan bli vass och stubbig och själva rakningen kan ge upphov till irritation för huden.

Hårborttagningskrämer
En bekväm och smärtfri metod för hårborttagning på benen är hårborttagningskrämer. De appliceras på huden och sedan låter man krämen verka. Under verkningstiden löser krämen upp håren. När verkningstiden är klar torkar man upp resterna eller skrapar bort dem. Resultatet håller längre än rakning, det kan dröja mellan en till tre veckor innan hår blir synliga igen. Huden på benen blir len och hårfri. Återväxten blir inte vass och stubbig som med rakning. Krämer ger även bra resultat på lite grövre hårväxt som tex benen. Du bör tänka på att krämer för hårborttagning innehåller kemikalier, så det är en bra ide att testa krämen på ett litet område för att se hur bra du tål krämen. Man kan även pröva kombinationspaket som innehåller hårborttagningskräm och spray som hämmar återväxten, detta ger ett mer långvarigt resultat.

Vaxning
Många väljer att vaxa benen för att hålla oönskad hårväxt borta. Vaxning kan utföras hos salonger eller hemma. Proceduren är enkel, man applicerar varmt vax på en pappersbit eller tygbit, sedan trycker man vaxet mot området där håren ska tas bort. Efter vaxet har kallnat och stelnat rycker man bort pappret och håren följer med med rötterna. Resultatet håller längre än rakning, det dröjer ofta mer än två veckor innan håret blir synligt igen. Metoden är snabb på att ta bort hår från större hudpartier. Vaxning kan vara relativt smärtsam.

Epilator
En epilator är en maskin som drar upp hårstrån med rötterna. De är effektiva på att ta bort hår och resultatet håller längre än rakning, benen är hårfria ungefär lika länge som vaxning. Metoden kan dock vara smärtsam, särskilt första gången man använder den, och kan vara långsam. Epilator anses av många som en bra metod för att ta bort hår på benen.