Ta bort könshår

Hela kroppen förutom ett fåtal delar har någon typ av behåring. På de större delar av kroppen består behåringen av små tunna fjunliknande hår som kallas vellushår. Andra delar av kroppen har en mer utvecklad behåring som ofta kallas för terminalhår som är tjockare och längre. Delar av kroppen som har utvecklad hårväxt oavsett om det rör sig om män eller kvinnor är huvudet och underlivet. Om det känns angeläget kan man ta bort hårväxt i underlivet på många sätt. De vanligaste permanenta metoderna är laser eller IPL, och numera finns det IPL-enheter anpassade för hemmabruk som är skonsamma mot huden samt ger bra resultat. De överlag populäraste metoden är förmodligen vaxning eller rakning, men vaxning har många fördelar som mjukare utväxt vilket gör att många föredrar vaxning framför rakning. Mer utförlig information hur man avlägsnar könshår hittar du längre ner på sidan.

hårborttagning´könshår

Beurer 5500 IPL hemmabruk och borttagning av könsbehåring.

Många vill ta bort könshår
För många kvinnor och män är könshår oönskad hårväxt. Det finns många bra skäl till att ansa eller ta bort könshåren. Ett vanligt skäl är hygien, eftersom det ofta blir varmt och svettigt i underlivet upplever många att det känns fräschare att ansa eller ta bort håret så att det inte absorberar svett. Det kanske vanligaste skälet till att ta bort könshår estetiska skäl. De flesta kvinnor upplever att det är både fräschare och mer estetiskt tilltalande om könshåret är ansat eller avlägsnat.

Rakning
Det vanligaste sättet att ta bort könshåret är att raka sig regelbundet. Det är förmodligen det enklaste sättet, men det finns några nackdelar. Återväxten efter rakning blir ofta en vass stubb och rakning kan ge upphov till irriterad hud. Vidare kan vara svårt att få ett perfekt lent resultat.

IPL laser
IPL finns nu även för hemmabruk för att slippa kostsamma behandlingar på skönhetskliniken. Många IPL-enheter anpassade för hemmabruk är prisvärda och ger ger bra resultat, dock krävs det oftast upprepade behandlingar innan hårväxten avlägsnas permanent. En bra egenskap med IPL är att det är helt smärtfritt och sällan orsakar hudrodnad till skillnad mot t.e.x vaxning.

Vaxning
En av de populäraste metoden att ta bort hår i underlivet utan att få vass stubb är att vaxa underlivet. Vaxning är en enkel behandling som kan utföras hemma eller på salonger. Processen är enkel, varmt vax appliceras på en bit papper eller tygbit, vaxet sätts sedan mot huden. Sedan låter man vaxet kallna och stelna. Efter det har stelnat rycker man bort tygbiten eller pappersbiten med vaxet och håren rycks ut med rötterna. Resultatet blir generellt lenare jämfört med rakning och håller längre. Metoden är snabb, man får med många hårstrån samtidigt. Vaxning kan vara smärtsamt.

För det bästa möjliga resultatet när man vaxar underlivet bör man smörja in huden med fuktgörande kräm före och mellan vaxning. Detta kan reducera smärtan vid vaxning. Håret vara tillräckligt långt för att vaxet ska få ordentligt fäste och rycka med det med rötterna. För bästa resultat bör könshåret vara 7 millimeter eller över.

Om du ska utföra vaxning själv är det viktigt att följa instruktionerna för den specifika produkten. En besvärlig komplikation som kan uppträda med vaxning är att applicera för varmt vax. Det gör mycket ont och kan leda till brännskador.

Hårborttagningskrämer
Det är inte lämpligt att använda krämer som avlägsnar hår i underlivet. Anledningen är att huden är tunn och kan reagera med sveda och rodnad.