Laser mot hår


Se vår jämförelse av olika hår borttagningsprodukter>>

Om du vill ta bort oönskad hårväxt finns det många metoder att välja mellan. Ditt val av metod beror på om du vill ta bort hårväxten permanent eller om du nöjer dig med tillfällig hårborttagning.

En av de mer populära metoderna för permanent hårborttagning är laserbehandlingar eller IPL. De har vissa likheter med varandra och ger ett bra resultat. Det finns viss variation mellan individer hur bra resultatet blir.

Resultatet av laser och IPL-behandlingar påverkas av hårets naturliga cykler av tillväxt och inaktivitet. Håret kan befinna sig i ett aktivt eller ett vilande tillstånd. Hur länge håret är aktivt respektive inaktivt kan variera, men det kan skilja sig mellan hår på huvudet eller kroppen. Laser eller IPL kan ta bort hår som befinner sig i aktiv tillväxtfas.

På huvudet kan den aktiva fasen vara i upp till 7 eller 8 år och upp till 90% av alla hår kan befinna sig i en aktiv fas. Behåring på armar och ben har en kortare aktiv fas och större andel av håret befinner sig i ett vilande tillstånd. Den aktiva växtcykeln på hår på armar eller ben varar ett par månader och upp till hälften av alla hår befinner sig i ett vilande fas.

Hur fungerar laser och IPL
Laser tar bort hår permanent genom att laserljuset värmer upp pigment i håret. Ljuset omvandlas till värme som leds ner till hårroten. Värmen ödelägger hårrötterna och hårväxten stoppas permanent.

Laserbehandling måste anpassas till hud och hårfärg för bästa möjliga resultat, målet är att bara håren ska bli påverkade av laserljuset. Behandlingen kan ta bort hårsäckar som befinner sig i en aktiv fas. Laserbehandling gör sällan ont och risken för att skada huden är liten.

IPL tar bort hår med liknande mekanism som laser, ett område utsätts för långvågigt ljus. Ljuset absorberas av pigment i hårsäckar och det omvandlas till värme. Värmen förstör hårsäcken och fortsatt hårväxt stoppas. Behandlingen ta bort hårsäckar som befinner sig i en aktiv fas. IPL kan utföras på en klinik eller med apparater som är anpassade för hemmabruk. På marknaden finns en utmärkt IPL som säljs för överkomligt pris med alla garantier. Beurer IPL är perfekt för dig som vill prova hemmabehandling istället för en avsévärt dyrare IPL behandling på en skönhetssalong.

Det kan råda en viss förvirring mellan IPL och laser. Den största skillnaden mot laser är att IPL använder en bredare ljusstråle med flera våglängder och laser använder sig en våglängd med en mer fokuserad stråle. IPL kan täcka en större yta bättre medan laser kan nå djupare i huden. De behöver liknande förutsättningar, båda behandlingar kan bara ta bort hårsäckar i en aktiv tillväxtfas som innehåller hår och kommer inte åt hår i vilande fas. Hårsäckar som befinner sig i vilande fas saknar pigment och värms inte upp av ljusvågen eller lasern.

Hur går behandlingen till och hur blir resultatet
Resultatet från laser och IPL behandlingar kan skilja sig mellan individer. Ingen av de två metoderna tar bort allt hår på en behandling, det behövs flera behandlingar på samma yta under en tidsperiod som sträcker sig över en till två månader. Detta beror på att IPL och laser inte kommer åt vilande hårsäckar och det är inte garanterat att alla aktiva hårsäckar förstörs på en behandling.

Vilken behandling som ger bäst resultat av IPL eller laser, det aningen omstritt. Det varierar från person till person vilken som ger bäst effekt. Generellt ger båda ett bra resultat efter ett antal behandling under en till två månader. Både laser och IPL ger generellt bäst resultat ju på grövre och mörkare hår.

Det går inte att säga generellt hur lång tid en behandling tar. Tiden kan variera från ett par minuter till ett par timmar beroende på vilka delar av kroppen som åtgärdas eller hur stora ytor det är som ska behandlas.