Ta bort hår permanent


Se vår jämförelse av olika hår borttagningsprodukter>>

Att regelbundet avlägsna hår vara pilligt och ta mycket tid i anspråk oavsett om det rör sig om rakning, epilering eller vaxning. Ibland vill man bara bli av med alla oönskade hår för gott.

Det finns i huvudsak tre olika metoder för permanent hårborttagning. Metoder som tar bort hår permanent utförs generellt på kliniker eller av andra professionella.

Ta bort hår med Laser
Hårborttagning med laser är en av de mer populärare metoderna för permanent hårborttagning. Håren avlägsnas med laserljus som värmer upp pigmenten i håret. Värmen går ner till hårrötterna och hettan förstör dem. När en hårrot är förstörd kan det inte växa något hår från den. Behandlingen måste anpassas efter hud och hårfärg, generellt fås det bästa resultaten på kraftigare hår eller mörkare hårstrån. Våglängden på lasern ska bara påverka hårstråna och ingen annan vävnad. Laser kan bara ta bort hår som är aktiv fas. Hårstrån som befinner sig i inaktiv fas kan inte tas bort med laser.

Behandlingen kan användas på alla kroppsdelar och ger ofta bra resultat på nacke, ansikte samt armhålor. Resultat kan variera mellan olika personer, men för de flesta avlägsnas håret permanent. För vissa kan hårväxten komma tillbaka, och en behandling var sjätte månad kan vara nödvändig. De bästa resultaten fås av upprepade behandling av samma område under en period som sträcker sig över en månad. Hårborttagning med laser anses som en av de snabbare metoderna för permanent avlägsnande av hår och gör vanligtvis inte ont.

Behandlingar kan vara dyra. Hårborttagning på benen eller ryggen kostar ofta runt 25 000 kr. En behandling i ansiktet kostar ungefär 10 000 kr.

Hårborttagning med IPL
IPL eller intensivt pulserande ljus liknar laserbehandlingar och använder liknande mekanismer. Håren utsätts för ljus som värmer upp hårstråets pigment. Värmen sprider sig till hårsäcken som förstörs av värmen, som i fortsättningen inte kan producera hår. IPL kan likt laser bara komma åt hår som är i den aktiva tillväxtfasen och kan inte komma åt hår som befinner sig i vilofasen.

Det som skiljer laser från IPL är först och främst vilken typ av ljus de använder. IPL använder en bredare ljusstråle som kan innehålla flera våglängder medan laser använder sig av en våglängd åt gången och ljuset är mer fokuserat.

Resultatet av hårborttagning av IPL är generellt sett bra, i de flesta fall avlägsnas håren permanent och kommer inte tillbaka. Man kan avlägsna hår på alla kroppsdelar med IPL.

Det kan skilja sig mellan olika individer hur effektiv behandling är. För en del kan håret komma tillbaka. För ett optimalt resultat bör ett område behandlas upprepade gånger. Hårborttagning med IPL kan utföras på kliniker eller av andra professionella. Man kan även använda IPL för att avlägsna hår själv med IPL-apparater för hemmabruk.

Elektrolys
Elektrolys eller som det även kallas diatermi är kanske den äldsta metoden för permanent hårborttagning. Diatermi fungerar genom att föra in en tunn nål i en hårsäck och leda ström genom den. Strömmen förstör hårsäcken och kan inte längre producera hår.

Diatermi är en mycket effektiv metod för permanent hårborttagning. Behandlingen är kanske den effektivaste bland alla sätt att för att varaktigt avlägsna oönskad hårväxt. Hår som avlägsnas med diatermi växer nästan aldrig tillbaka. Man kan använda elektrolys på alla kroppsdelar.

Det som är mindre bra med metoden är att den är långsam. Varje hårsäck måste behandlas enskilt och detta kan ta tid om det rör sig om större ytor eller många hår. Diatermi kan göra ont och felaktig behandling kan resultera i hudproblem, bränningar och missfärgningar. Metoden är dyr och tålamodskrävande, det kan ta upp till ett år att uppnå det önskade resultatet.